Pensioen op maat

In deeltijd met pensioen

Wilt u langzaam afbouwen? Dat kan. Uw ouderdomspensioen gaat standaard in op uw 68ste. Dat betekent niet dat u fulltime tot uw 68ste moet doorwerken. U kunt ervoor kiezen om uw pensioen al eerder gedeeltelijk te laten ingaan. Dit kan vanaf uw 60ste. U blijft dan bijvoorbeeld voor een deel werken en voor het andere deel ontvangt u pensioen.

Let op: wilt u meer dan 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd in deeltijd met pensioen gaan? Dan stelt de Belastingdienst de extra voorwaarde dat uw dienstverband wordt beëindigd voor het deel dat u met pensioen gaat. U kunt daarna dus niet meer gaan werken voor het deel dat u met pensioen bent gegaan.

Gevolgen voor uw pensioen

Als u besluit om in deeltijd met pensioen te gaan, is uw pensioeninkomen lager. Dit heeft 3 oorzaken:

  1. u bouwt minder pensioen op, omdat u voor een deel eerder stopt met werken
  2. uw pensioen wordt over een langere periode ‘verdeeld’, daardoor gaat uw maandelijkse uitkering omlaag
  3. u ontvangt mogelijk nog geen AOW-pensioen van de overheid

Daar moet u dus wel rekening mee houden vóórdat u deze keuze maakt. In de Pensioenplanner op onze website ziet u precies wat de financiële gevolgen zijn voor uw pensioen als u voor deeltijdpensioen kiest. Komt u er zelf niet uit, neem dan contact met ons op.

Wat moet u doen?

Geef uw keuze minimaal 6 maanden vóórdat u in deeltijd met pensioen wilt gaan via Mijn Pensioencijfers aan ons door. Wilt u voor een deel blijven werken? Spreek dan met uw werkgever af vanaf welke datum u in deeltijd met pensioen gaat.

Wat kunt u doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en laat de Pensioenplanner uitrekenen wat deze keuze betekent voor de hoogte van uw pensioen. Wilt u gebruik maken van een van de keuzemogelijkheden. Geef uw keuzes dan bij uw pensionering aan ons door met het keuzeformulier. Het invullen van de planner geldt niet als het doorgeven van uw keuzes.

Wat kunt u verder doen?

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW-pensioen ingaat.

Wat kunt u verder kiezen?