Pensioen op maat

In deeltijd met pensioen

Wilt u langzaam afbouwen? Dat kan. Uw ouderdomspensioen gaat standaard in op uw 68ste. Dat betekent niet dat u fulltime tot uw 68ste moet doorwerken. U kunt ervoor kiezen om uw pensioen al eerder gedeeltelijk te laten ingaan. Dit kan vanaf uw 60ste. U blijft dan bijvoorbeeld voor een deel werken en voor het andere deel ontvangt u pensioen.

Let op: wilt u meer dan 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd in deeltijd met pensioen gaan? Dan stelt de Belastingdienst de extra voorwaarde dat uw dienstverband wordt beëindigd voor het deel dat u met pensioen gaat. U kunt daarna dus niet meer gaan werken voor het deel dat u met pensioen bent gegaan.

Gevolgen voor uw pensioen

Als u besluit om in deeltijd met pensioen te gaan, is uw pensioeninkomen lager. Dit heeft 3 oorzaken:

  1. u bouwt minder pensioen op, omdat u voor een deel eerder stopt met werken
  2. uw pensioen wordt over een langere periode ‘verdeeld’, daardoor gaat uw maandelijkse uitkering omlaag
  3. u ontvangt mogelijk nog geen AOW-pensioen van de overheid

Daar moet u dus wel rekening mee houden vóórdat u deze keuze maakt. In de Pensioenplanner op onze website ziet u precies wat de financiële gevolgen zijn voor uw pensioen als u voor deeltijdpensioen kiest. Komt u er zelf niet uit, neem dan contact met ons op.

Wat moet u doen?

Geef uw keuze minimaal 6 maanden vóórdat u in deeltijd met pensioen wilt gaan via Mijn Pensioencijfers aan ons door. Wilt u voor een deel blijven werken? Spreek dan met uw werkgever af vanaf welke datum u in deeltijd met pensioen gaat.

Wat kunt u doen?

Ga naar Mijn Pensioencijfers en laat de Pensioenplanner uitrekenen wat deze keuze betekent voor de hoogte van uw pensioen.

Wat kunt u verder doen?

Voordat u een besluit neemt, is het verstandig om te controleren wanneer uw AOW-pensioen ingaat.

Wat kunt u verder kiezen?