Nieuws

Kan ik eerder met pensioen gaan?

Uw pensioen van Pensioenfonds Cargill gaat standaard in op uw 68ste. Dat betekent niet dat u tot 68 jaar moet doorwerken. U kunt ervoor kiezen om eerder met pensioen te gaan. Dit kan vanaf uw 60ste.

Gevolgen voor uw pensioen

Als u eerder met pensioen gaat, dan is uw pensioeninkomen lager. Dit heeft 3 redenen:

  1. u bouwt minder pensioen op, omdat u eerder stopt met werken
  2. uw pensioen wordt over een langere periode ‘verdeeld’, daardoor gaat uw maandelijkse uitkering omlaag
  3. u ontvangt mogelijk nog geen AOW-pensioen van de overheid

Wat moet u doen?

Spreek met uw werkgever af of en wanneer u eerder met pensioen kunt gaan. Geef uw keuze minimaal 6 maanden voordat u met pensioen wilt gaan aan ons door.

Wilt u een oriënterende berekening ontvangen?

Vanaf het derde kwartaal van 2021 kunt u gebruik maken van de Pensioenplanner. Gaat u bijna met pensioen en wilt u nu al weten wat bepaalde keuzes betekenen voor de hoogte van uw pensioen? Neem dan contact met ons op en geef zo specifiek mogelijk aan welke wensen u heeft. U kunt bijvoorbeeld denken aan de volgende keuzes:

  • Op welke leeftijd wilt u met pensioen gaan? Standaard is de pensioenleeftijd 68 jaar maar u kunt uw pensioen ook eerder (bijvoorbeeld gelijktijdig met uw AOW) of in deeltijd laten ingaan.
  • U kunt de eerste jaren voor een hoger pensioen kiezen. U krijgt daarna levenslang een lager pensioen.
  • U kunt partnerpensioen omruilen voor een hoger ouderdomspensioen. Omgekeerd kan ook. U kunt ook een gedeelte van uw ouderdomspensioen inruilen zodat u partner straks bij uw overlijden een hogere uitkering ontvangt.

U ontvangt de berekening binnen 20 werkdagen. U kunt maximaal twee berekeningen opvragen.

Heb ik recht op de RVU/ Eerder stoppen met werken Regeling van mijn werkgever?

De Eerder stoppen met werken Regeling biedt de mogelijkheid om maximaal 3 jaar voor de AOW-leeftijd te stoppen met werken. Van Cargill B.V. ontvangt u dan een uitkering om de periode tot de AOW-datum overbruggen. Voor meer informatie over de voorwaarden en het aanvraagproces kunt u terecht bij uw werkgever.

Let op: wilt u meer dan 5 jaar vóór uw AOW-leeftijd met pensioen gaan? Dan stelt de Belastingdienst de extra voorwaarde dat uw dienstverband wordt beëindigd en dat u later niet opnieuw gaat werken.