Nieuws

Wat betekent het pensioenakkoord voor uw pensioen?

Het nieuwe pensioenakkoord: u heeft er vast al het één en ander over gelezen. De Nederlandse pensioenwereld staat voor een enorme verandering. Er komt een nieuw pensioenstelsel. 

Over ruim een jaar – 1 januari 2022 – wordt het pensioenakkoord omgezet in wetgeving. Tussen 1 januari 2024 en uiterlijk 1 januari 2026 moeten de nieuwe pensioenregeling(en) uitgewerkt en ingevoerd zijn. U vraagt zich misschien af wat dat voor u betekent. We informeren u alvast wat er op hoofdlijnen verandert. En wanneer belangrijke besluiten worden genomen.

Wat ligt al vast?

Een aantal onderdelen van het nieuwe pensioenstelsel ligt voor u als deelnemer al zo goed als vast. Zo krijgen deelnemers de mogelijkheid om op de pensioendatum in één keer maximaal 10% van de totale pensioensom op te nemen. Bijvoorbeeld voor een wereldreis, een studie of het afbetalen van de hypotheeklening. In het nieuwe pensioenstelsel blijven de sterke punten uit het huidige stelsel behouden:

  • Als u met pensioen bent, blijft u zo lang u leeft pensioen ontvangen.
  • Pensioen blijft een belangrijke arbeidsvoorwaarde in uw arbeidscontract.
  • U blijft pensioen opbouwen door samen met uw werkgever premie te betalen. U betaalt uw deel automatisch van uw bruto salaris.

Welke keuzes moeten nog worden gemaakt?

Over een aantal andere onderdelen van de nieuwe pensioenregeling(en) moeten er nog keuzes worden gemaakt. Zoals, met welke premieregeling bouwen onze deelnemers straks pensioen op? En op welke manier moet de premie van de deelnemers (collectief) worden belegd? Keuzes die aan moeten sluiten op de wensen én behoeften van onze deelnemers. Het is tenslotte uw pensioen.

Hoe gaat het verder?

Hieronder leest u wat u kunt verwachten de komende tijd. Uiteraard houden wij u bij wijzigingen op de hoogte van wat dit voor uw pensioen betekent.

2020-2021
Het wetsvoorstel gaat naar de Tweede Kamer. Als het door de Eerste en Tweede Kamer is goedgekeurd, gaat de nieuwe pensioenwetgeving in. Naar verwachting is dat 1 januari 2022.

2022-2023
Werkgevers en werknemers maken afspraken met elkaar over de overstap naar de nieuwe pensioenregeling.

2024-2025
Pensioenfondsen zorgen ervoor dat de nieuwe pensioenregeling kan worden ingevoerd.

1 januari 2026
Pensioenfondsen moeten klaar zijn om de nieuwe pensioenregeling in te voeren. Vanaf deze dag gelden de regels voor iedereen.