Typ een tekst om te zoeken.

 

Meest gezocht


Mijn profiel

U vindt hier uw persoonsgegevens en contactgegevens. Laat hier ook uw e-mailadres achter voor digitale communicatie.
Bekijk uw profiel.


Pensioenregeling

De pensioenregeling van Pensioenfonds Cargill in het kort.
Bekijk uw pensioenregeling.


Partner- en wezenpensioen

Als u overlijdt, krijgt uw partner partnerpensioen en krijgen uw kinderen wezenpensioen.
Lees meer over partner- en wezenpensioen.


Mijn pensioenpost

Bekijk digitaal de post over uw pensioen.
Bekijk uw pensioenpost.


Nieuws

Lees hier het nieuws over Pensioenfonds Cargill.
Nieuws lezen.


Pensioenplanner

Plan uw pensioen met de pensioenplanner.
Ga naar de pensioenplanner.

Zoeken

Kleine pensioenen samengevoegd

22-05-2018

Miljoenen Nederlanders hebben ergens een klein pensioen opgebouwd. In een bijbaantje bijvoorbeeld, of in een kort contract. Een klein pensioen is een pensioen van minder dan 474 euro bruto per jaar (bedrag 2018). Omgerekend gaat het om een pensioenuitkering van maximaal vier tientjes per maand.

Tot nu toe mochten pensioenfondsen kleine pensioenen in één keer uitbetalen. Dat noemen we ook wel afkopen. Dat gebeurt twee jaar nadat iemand uit dienst gegaan is en geen pensioen meer opbouwt. Bij het uitbetalen ontvangt een werknemer het pensioen in één keer. Zijn recht op pensioen bij dat pensioenfonds komt daarmee te vervallen.

Voordeel voor werknemer én pensioenfonds
Door de nieuwe wet mogen pensioenfondsen niet meer in één keer uitbetalen. In plaats daarvan moeten pensioenfondsen een klein pensioen overdragen aan de nieuwe pensioenuitvoerder van de werknemer. Daardoor blijft het doel van het pensioen – een uitkering voor later – bestaan. Als een werknemer na zijn uit dienst gaan niet direct een nieuwe baan vindt, dan blijft een klein pensioen staan bij zijn laatste pensioenuitvoerder.

Minister Koolmees van Sociale Zaken en Werkgelegenheid juicht de bundeling van kleine pensioenen toe. ‘Door die pensioenen bij elkaar op te tellen, kun je beter een appeltje voor de dorst opbouwen.’ De wet heeft ook voordelen voor de pensioenfondsen. Veel kleine pensioenen zorgen voor extra kosten in de administratie.

Uitbetalen soms nog wel mogelijk
Afkoop blijft in de toekomst nog wel mogelijk als de uitvoerder ten minste vijf keer heeft geprobeerd het kleine pensioen naar een nieuwe uitvoerder over te dragen en de overdracht, na ten minste vijf jaar nadat de pensioenopbouw is gestopt, nog steeds niet is geslaagd.

Pensioenen van minder dan 2 euro vervallen
De allerkleinste pensioenen komen vanaf 1 januari 2019 te vervallen. Het gaat dan om pensioenen van minder dan 2 euro per jaar.

Wat gebeurt er in 2018?
Pensioenuitvoerders moeten deelnemers in 2018 vertellen over op de mogelijkheden die zij hebben met pensioenen tussen de 2 en 474 euro. Als iemand uit dienst gaat vóór 2018, kan de uitvoerder een klein pensioen in één keer uitbetalen. Zo lang dat niet is gebeurd, kan de deelnemer zijn kleine pensioen laten overzetten aan de volgende pensioenuitvoerder waar hij/zij pensioen opbouwt.