Typ een tekst om te zoeken.

 

Meest gezocht


Mijn profiel

U vindt hier uw persoonsgegevens en contactgegevens. Laat hier ook uw e-mailadres achter voor digitale communicatie.
Bekijk uw profiel.


Pensioenregeling

De pensioenregeling van Pensioenfonds Cargill in het kort.
Bekijk uw pensioenregeling.


Partner- en wezenpensioen

Als u overlijdt, krijgt uw partner partnerpensioen en krijgen uw kinderen wezenpensioen.
Lees meer over partner- en wezenpensioen.


Mijn pensioenpost

Bekijk digitaal de post over uw pensioen.
Bekijk uw pensioenpost.


Nieuws

Lees hier het nieuws over Pensioenfonds Cargill.
Nieuws lezen.


Pensioenplanner

Plan uw pensioen met de pensioenplanner.
Ga naar de pensioenplanner.

Zoeken

Coronavirus: het laatste pensioennieuws

24-06-2020
vraagteken

Het coronavirus raakt ons allemaal. Ook op de financiële markten zijn de effecten zichtbaar. De dekkingsgraad van vrijwel alle pensioenfondsen in Nederland is de afgelopen maanden fors gedaald. Ook Pensioenfonds Cargill merkt hiervan de gevolgen. Zowel het bestuur als de beleggingscommissie houden de situatie nauwlettend in de gaten. We houden u hier op de hoogte van de financiële ontwikkelingen, maar ook van de praktische gevolgen die deze situatie voor u kan hebben. 

 

Dalende dekkingsgraad pensioenfondsen

Eind maart hebben pensioenfondsen in Nederland gemiddeld een dekkingsgraad van ongeveer 85%. Dit betekent dat er pensioenfondsen zijn met een hogere dekkingsgraad. Maar ook dat er fondsen zijn die lager staan. Pensioenfonds Cargill had eind maart een dekkingsgraad van 88,4%.

Eind januari was de gemiddelde dekkingsgraad van pensioenfondsen in Nederland nog net iets hoger dan 100%. In twee maanden tijd daalt de gemiddelde dekkingsgraad dus met ruim 15%. Dat is een forse daling, met grote gevolgen voor sommige pensioenfondsen.

 

Waarom daalt de dekkingsgraad zo sterk?

Een belangrijke oorzaak is het Covid-19 virus (Corona). De beurzen werden flink geraakt door de onzekerheid rondom het virus. Die koersverliezen kwamen vooral door de angst voor een economische crisis door het coronavirus. Pensioenfondsen zijn grote beleggers. Zij hebben dus last van koersdalingen. Ook speelt de aanhoudend lage rente mee. 

 

Wat zijn de gevolgen van het coronavirus voor Pensioenfonds Cargill?

Net als andere pensioenfondsen, merkt ook Pensioenfonds Cargill de negatieve financiële gevolgen van het virus. Tenslotte overlegt het fonds intensief met onze pensioenuitvoerder, beleggingsadviseur en andere advies- en uitbestedingspartijen om te waarborgen dat de dienstverlening aan het fonds en haar deelnemers gewaarborgd blijft. Het bestuur en de beleggingscommissie volgen de situatie op de voet.

 

Praktische gevolgen van het coronavirus

  • Vertraging post als u in het buitenland woont
    • Als u in het buitenland woont, krijgt u post van ons waarschijnlijk later. Soms wordt post nu helemaal niet bezorgd. De vertraging is afhankelijk voor het land waarin u woont. Kijk voor meer informatie op de website van PostNL.
  • Bewijs van in leven zijn
    • Als u pensioen ontvangt en in het buitenland woont, kunnen we u vragen een Bewijs van in leven zijn (Attestatie de Vitae) naar ons te sturen. In verband met het coronavirus hoeft u tot 1 oktober 2020 ons geen Bewijs van in leven zijn te sturen. We betalen uw pensioenuitkering gewoon uit. Dus ook als u geen Bewijs van in leven zijn stuurt.