Typ een tekst om te zoeken.

 

Meest gezocht


Mijn profiel

U vindt hier uw persoonsgegevens en contactgegevens. Laat hier ook uw e-mailadres achter voor digitale communicatie.
Bekijk uw profiel.


Pensioenregeling

De pensioenregeling van Pensioenfonds Cargill in het kort.
Bekijk uw pensioenregeling.


Partner- en wezenpensioen

Als u overlijdt, krijgt uw partner partnerpensioen en krijgen uw kinderen wezenpensioen.
Lees meer over partner- en wezenpensioen.


Mijn pensioenpost

Bekijk digitaal de post over uw pensioen.
Bekijk uw pensioenpost.


Nieuws

Lees hier het nieuws over Pensioenfonds Cargill.
Nieuws lezen.


Pensioenplanner

Plan uw pensioen met de pensioenplanner.
Ga naar de pensioenplanner.

Zoeken

AOW, pensioenleeftijd en pensioendatum, hoe zit dat?

11-06-2018

Als het om pensioen gaat, heeft u te maken met verschillende leeftijden. Hoe zit het nou precies? En wat betekent het voor uw pensioen?

AOW-leeftijd
De leeftijd waarop u AOW krijgt van de overheid. Dit kan anders zijn dan uw pensioenleeftijd in het pensioenreglement. De AOW-leeftijd is voortaan afhankelijk van uw geboortedatum en wordt door de overheid steeds 5 jaar van tevoren bepaald. Wat uw persoonlijke AOW-leeftijd op dit moment is, kunt u zien op www.svb.nl/aow. Bent u echter na 30 september 1956 geboren? Dan staat uw AOW-leeftijd nu nog niet vast. U kunt een prognose zien op diverse websites, bijvoorbeeld op www.svb.nl/aow.

Pensioenrichtleeftijd
De pensioenrichtleeftijd is de leeftijd waarop u volgens het pensioenreglement uw pensioenuitkering krijgt. Bij Pensioenfonds Cargill is deze leeftijd gelijk aan wat de Belastingdienst hierover heeft vastgesteld. Vanaf 2018 is dat 68 jaar. In 2017 was dit nog 67 en voor 2014 zelfs 65 jaar.

Dit betekent dat het pensioen dat op een leeftijd van 65 jaar is opgebouwd, dus dat deel van voor 2014, hoger is geworden omdat het nu pas op een leeftijd van 68 jaar wordt uitgekeerd. Het wordt immers minder lang uitgekeerd dan waarmee was gerekend toen dit pensioen werd opgebouwd. Hetzelfde geldt voor het pensioen van voor 2018 dat nu op 68 jaar in plaats van 67 jaar ingaat. Ook in 2018 toen is het pensioen opgehoogd. Deze omzettingen zijn actuarieel gelijkwaardig gebeurd. Dat betekent dat de waarde van het pensioen gelijk is gebleven. Dat moet wettelijk ook.

Dat uw pensioen is verhoogd doordat de pensioenleeftijd opschuift, heeft u kunnen terugzien in uw pensioenoverzichten.  Lees meer

U kunt uw pensioen ook weer eerder laten ingaan dan de leeftijd in het reglement, bijvoorbeeld omdat uw AOW-leeftijd eerder is dan 68 jaar. Een pensioen dat u eerder laat ingaan, wordt juist weer lager. Het wordt immers langer uitgekeerd. Ook hier geldt weer dat dit actuarieel gelijkwaardig gebeurt. Tot en met 2020 zijn de huidige rekenkundige factoren gegarandeerd. Daarna worden de op dat moment geldende rekenfactoren gebruikt. Hoe dat voor uw pensioen kan uitpakken, leest u in de meest-gestelde-vragen rubriek over dit onderwerp, bij de vraag 'Wat gebeurt er met mijn pensioen als ik eerder stop met werken?'

Pensioendatum
Dit is de datum waarop het Cargill pensioen werkelijk ingaat. Dit kan de leeftijd zijn waarop dit automatisch gebeurt doordat de pensioenleeftijd van het reglement is bereikt. Het kan ook de zelfgekozen datum zijn waarop u uw pensioen laat ingaan. Bijvoorbeeld omdat u uw Cargill pensioen gelijk wil laten ingaan met uw AOW pensioen of misschien nog eerder. Een pensioen dat eerder ingaat dan de standaard pensioenleeftijd uit het reglement noemen we doorgaans de vroegpensioenleeftijd. De vroegste datum waarop u uw pensioen kunt laten ingaan volgens het pensioenreglement, is leeftijd 60. U kunt dus zelf bepalen wanneer u van uw pensioen gaat genieten.

Andere pensioenkeuzes
Met een aantal keuzes past u uw pensioen aan op uw eigen wensen. Sommige keuzes maakt u al (ver) voordat u met pensioen gaat. We zetten de keuzes voor u op een rijtje. Lees meer.